100 jaar biodynamische landbouw

In 2024 vieren we het honderdjarig bestaan van de biodynamische beweging. De biodynamische landbouw is in 1924 ontstaan in Duitsland. De agro-industrie was in opkomst en een groep boeren en grootgrondbezitters maakte zich zorgen over de negatieve effecten van chemische meststoffen Ze constateerden een toename van ziektes en een verminderde veerkracht bij zowel dieren als planten. Zij benaderden Rudolf Steiner met de vraag of hij hen kon helpen bij een landbouw in samenhang met de natuur.

Rudolf Steiner nam de uitnodiging van de boeren aan. In 1924 gaf hij acht lezingen in het Poolse Koberwitz, die later onder de titel ‘Landbouwcursus’ zijn gepubliceerd. Boeren en tuinders gingen met deze aanwijzingen aan de slag. Ze observeerden en evalueerden hun praktijkresultaten, waardoor een vroege vorm van participatief onderzoek ontstond. Op basis van deze ervaringen, richtten zij in 1928 het merk Demeter op met de eerste Demeter-normen. Vanaf dat moment is de Demeter beweging internationaal gaan groeien. In 2022 waren er wereldwijd 7.000 biodynamische boeren die verspreid over 65 landen gezamenlijk 255.000 hectare met biodynamische landbouw bewerken.

Biodynamische landbouw speelt vaak een voorbeeldrol om de voordelen en meerwaarden van biologische landbouw aan te tonen. Zowel op het gebied van natuurontwikkeling (zoals aantallen weidevogels) en voedselkwaliteit (zoals de smaak van kazen) scoren biodynamische boeren en producenten hoog op wedstrijden, die uitgeschreven zijn door agrarische natuurverenigingen of horeca-evenementen.

Kijk hier voor een overzicht van alle jubileumactiviteiten in 2024.

12 voordelen van biodynamische landbouw

Al 100 jaar draagt de biodynamische landbouw wereldwijd bij aan ecologische en sociale duurzaamheid! Biodynamische landbouw biedt integrale oplossingen voor de grote uitdagingen van vandaag de dag. Onze boeren en tuinders verbeteren bodemvruchtbaarheid, ze bevorderen de biodiversiteit, ze houden ons klimaat leefbaar en het milieu schoon. In 2024 gaan we elke maand een belangrijke meerwaarde van de biodynamische landbouw over het voetlicht brengen. Hieronder staan de 12 thema’s, te beginnen met het thema ‘Regeneratief & zelfvoorzienend’ in januari.

Regeneratief & zelfvoorzienend

Lees verder

Gezonde planten

Lees verder

Dierenwelzijn

Lees verder

Ontwikkeling van de mens

Lees verder

Werken in harmonie met de natuur

Lees verder

Biodiversiteit

Lees verder

Zaad- en rasdiversiteit

Lees verder

Sociale verantwoordelijkheid.

Lees verder

Levende en vruchtbare bodems

Lees verder

Klimaat

Lees verder

Voedselkwaliteit.

Lees verder

Duurzame economische relaties

Lees verder

Nieuws & blogs