12 voordelen van biodynamische landbouw
Regeneratieve (herstellende) landbouw
Een van de belangrijkste principes van biodynamische landbouw is om meer terug te geven aan het land dan we ervan te nemen. Het gaat hierbij niet alleen om duurzaamheid maar ook om te streven naar de regeneratie (herstel) van land en landschap. In de biodynamische landbouw is de bodem de basis. Dus ook het landherstel begint bij de regeneratie van de bodem. Als we onze bodem in samenhang met het bodemleven en het landschap verzorgen, kunnen we deze volledig herstellen. De belangrijkste vraag van de biodynamische landbouw is niet de route naar een zo hoog mogelijke opbrengst, maar hoe de bodem weer tot leven gebracht kan worden. Vanuit een rijk bodemleven krijgt de boer een rijke en kwalitatieve oogst cadeau.
Term regeneratief
Helaas wordt de term regeneratief in toenemende mate gebruikt door bedrijven als Unilever en Bayer waarbij het vooral gaat om ‘green washing’. Regeneratieve landbouw in de ware zin van het woord kan niet worden gecombineerd met gentech, kunstmest en pesticiden en zou dus per definitie biologische landbouw als ondergrens hebben. Het is echter een ‘vrij’ te gebruiken begrip zonder heldere definiëring waardoor zowel goedbedoelende boeren en tuinders het gebruiken en anderen de term vooral misbruiken.
Veerkracht in tijden van crisis
Landherstel gaat hand in hand met het doel om elk biodynamisch boerenbedrijf zelfvoorzienend te maken. Biodynamische landbouw is vrij van chemische meststoffen en pesticiden. Boeren gebruiken zo min mogelijk externe inputs en als ze iets van buiten hun eigen bedrijf nodig hebben, werken ze vaak samen met biodynamische boeren uit de regio. Op deze manier zijn biodynamische boeren en tuinders veerkrachtig in tijden van crisis, omdat ze niet afhankelijk zijn van iets dat is ingekocht bij de agrochemische industrie.
Diversiteit is de sleutel
Het is de holistische benadering die de biodynamische landbouw zelfvoorzienend en regeneratief maakt: de zorg voor de bodem, de aanwezigheid van dieren, de keuze voor gentech-vrije zaden, de ontwikkeling van het bedrijfsorganisme, enz. Diversiteit is de sleutel tot veerkracht en duurzaamheid. Het gaat hierbij om een diversiteit aan micro-organismen in de bodem, geen monoculturen maar een grote variatie aan gewassen (vruchtwisseling) en een veehouderij met robuuste dieren. Met de focus op het herstellend en zelfvoorzienend vermogen van het eigen bedrijf, in plaats van zich puur te richten op productieprestaties, ontwikkelen biodynamische boeren en tuinders een écht duurzame landbouw.