Demeter melk en zuivelproducten zijn van een uitzonderlijke standaard en smaak. Door Demeter-koeien en geiten voornamelijk te voeren met verse grasklaver, hooi en kuilgras (voer dat bij ze past), dat voornamelijk is geteeld op de boerderijen waar ze worden grootgebracht, is hun melk uniek van smaak en van hoge kwaliteit. De dieren worden in kuddes van de juiste grootte gehouden en hun melk wordt met zo min mogelijk ingrepen en toevoegingen verwerkt tot zuivelproducten.
Melk en zuivel
Niet gehomogeniseerd
Melk is een prachtig natuurproduct dat zoveel mogelijk in zijn eigen waarde wordt gelaten. Daarom wordt biodynamische melk niet gehomogeniseerd. Met homogeniseren wordt melk door een nauwe opening geperst, zodat de vetdruppeltjes gekraakt worden en een homogene melk geeft. In niet-gehomogeniseerde melk komt het vet bovendrijven en ontstaat er een roomkraag op de melk of yoghurt. Hier is eenvoudige remedie voor: even schudden voor gebruik. Zo volwaardig en onbewerkt mogelijk heeft nog een diepere betekenis. Op deze manier blijft de vitaliteit van voeding beter bewaard.
Authentieke smaak
Elke verwerkingsstap vermindert de natuurlijke smaak en kwaliteit van voedingsproducten, vooral bij melk. Daarom staat Demeter alleen pasteurisatie toe en sluit homogenisatie van melk uit. Verwerkte Demeter-melkproducten, zoals yoghurt, zijn ook helemaal vrij van toegevoegde smaakstoffen. Alleen smaakextracten – extracten en concentraten van de planten zelf – worden toegevoegd. Op deze manier blijft de smaak authentiek en echt heerlijk.
Betere kwaliteit van Demeter-melk
Uit een smaakonderzoek blijkt dat biodynamische melk romiger is en beter qua geur en textuur. Niet-gehomogeniseerde melk van biodynamisch gehouden koeien, die voornamelijk verse grasklaver eten, bevat bijzonder hoge niveaus van vitamine E en bèta-caroteen en het romige vet bevat een hoog percentage waardevolle omega-3 en omega-6-vetzuren, allemaal essentieel als onderdeel van een gezond dieet. Ten opzichte van gangbare melk bevat het tot 75% meer antioxidanten, tweemaal meer omega 3-vetzuren en tweemaal zo hoge gehalten aan het belangrijke onverzadigde vetzuur ‘alpha-linoleenzuur’.
Kalfje-bij-de-koe
Het ten volle kunnen uitleven van natuurlijke gedrag is een speerpunt en daarmee ook een ontwikkelingsweg. In de melkveehouderij werken sommige boeren met stieren voor een natuurlijke dekking. Ook houdt een groeiend aantal melkveehouders de kalfjes bij de koe. De eerste twee maanden mogen de kalfjes onbeperkt bij hun eigen moeder of een pleegmoeder melk drinken. De moederkoe kan zo haar natuurlijke moederinstinct uitleven en de kalfjes groeien met moederliefde op.
Demeter-zuivelproducten onderscheiden zich kwalitatief door de volgende kenmerken:
- Geen homogenisatie van melk; de hoge druk tijdens homogenisatie heeft een nadelig effect op de melkkwaliteit.
- Ultrahoge temperatuurverwerking en verlengde houdbaarheid (ESL) melk is niet toegestaan.
- Alleen Demeter-gecertificeerde grondstoffen mogen worden toegevoegd aan verwerkte zuivelproducten, zoals fruit of smaakstoffen
- Topscores voor smaak: Demeter-melk scoort altijd hoog in onafhankelijke smaaktests.
- Melk van koeien en geiten met hoorns. De biodynamische Demeter-normen zijn de enige die het onthoornen van vee verbieden. Hoorns hebben een positieve impact op de gezondheid van koeien en geiten. Er wordt momenteel ook onderzoek gedaan naar de invloed van hoorns op de melkkwaliteit.
Demeter melk en zuivel
Biodynamische melk en zuivel zijn te koop in (online) natuurvoedingsspeciaalzaken, zoals Odin, Ekoplaza, Hofweb en De Gimsel.
Herkenbaar aan het Demeter keurmerk