12 voordelen van biodynamische landbouw
Leefbaar klimaat
De biodynamische landbouw erkent de centrale rol die de landbouw speelt bij het aanpakken van de klimaatverandering. Terwijl de landbouw substantieel bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen, heeft het ook de mogelijkheid om de uitstoot terug te dringen of zelfs om te keren.
Daarbij is een gezonde bodem cruciaal. Met het opbouwen van een humuslaag (door vruchtwisseling, dierlijke mest, groenbemesters en bodembedekkers) halen we CO2 uit de lucht en leggen het als koolstof vast in de bodem. Aangezien de productie van kunstmest en pesticiden enorm veel (fossiele) energie kost, draagt het niet-gebruiken van deze inputs ook aan het terugdringen van broeikasgassen in de atmosfeer.
De biodynamische landbouw besteedt verder bijzondere aandacht aan een circulaire economie, waarbij we zoveel mogelijk gebruikmaken van hernieuwbare bronnen. Veevoer wordt bijvoorbeeld op eigen land geteeld, of gekocht bij een lokale collega. Hiermee draagt de biodynamische landbouw impliciet bij aan de bescherming van ongerept regenwoud in Zuid-Amerika, dat gekapt wordt voor de teelt en export van veevoer. Zich bewust van de groeiende droogte over de hele wereld, stimuleren de Demeter-normen een verantwoord gebruik van waterbronnen.
Ook bij het verwerken en verpakken van Demeter-producten wordt er rekening gehouden met het klimaat. Verpakkingen worden gemaakt van composteerbare en/of recyclebare materialen, waarbij er ook gekeken wordt naar het minimaliseren van de milieubelasting.