12 voordelen van biodynamische landbouw
Levende bodem
Bij biodynamische landbouw gaat het niet alleen om voedselproductie, maar ook om de vitaliteit en veerkracht van onze planeet. Het doel is om iets terug te geven aan de aarde door de bodem tot leven te brengen.
Op weg naar klimaatmitigatie
Een levende bodem omvat het behouden en vergroten van de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem door het stimuleren van het bodemleven. Dit gebeurt door middel van een vruchtwisseling binnen de gewassen en een grondgebonden veehouderij, waarbij de hoeveelheid mest is afgestemd op de ontwikkeling van een gezonde bodem. Het doel van compost en bemesting is vooral het opbouwen van humus, oftewel het vastleggen van CO2 in de grond. De humuslaag is een voedingsbron voor planten en het reguleert de lucht- en waterhuishouding van de bodem. Het bodemleven (die de grond luchtig maakt) en de humus zijn cruciaal voor voedselproductie, maar ze spelen ook een cruciale rol voor het klimaat. Een luchtige en humusrijke grond zorgen ervoor dat de bodem bij extreme regenval en droogte het regenwater kan opnemen en vasthouden. Hierdoor is de bodem beter bestand tegen de extreme weersomstandigheden, die veroorzaakt worden door de klimaatverandering. Biodynamische landbouw is een duurzame route naar klimaatmitigatie.
Het bevorderen van de veerkracht door middel van bodemvruchtbaarheid
Biodynamische landbouw werkt consequent aan het opbouwen en verlevendigen van de bodem door middel van compost, dierlijke mest, groenbemesters, vruchtwisseling, relatief lichte grondbewerking, bodembedekkers en voedergewassen. Deze dienen elk een ander doel – grasklaver en andere groenbemesters binden bijvoorbeeld stikstof uit de lucht in de bodem – maar ze bevorderen allemaal de veerkracht en zelfvoorziening van het boerenbedrijf.