Eet meer toekomst

In 2014 hebben biodynamische fruittelers Wil en Lisan Sturkenboom het roer radicaal omgegooid. Hun boomgaard in de Flevopolder hebben ze ingeruild voor 16 hectare kale vlakte aan de rand van Amsterdam. Inmiddels is Fruittuin van West – zoals hun bedrijf heet – een groene oase. Biodynamische fruitteelt met groente, aardappels, kippen en een paar varkens is de basis. Van daaruit geeft de plek toekomst aan de stad met vitale voeding, scholing, verwondering, rust en een levendig landschap.

“Geen fruitteler heeft een diverser bedrijf dan wij,” zegt Wil Sturkenboom. “In onze boomgaard hebben we appels, peren, kersen en wel veertig soorten kleinfruit staan. Van elke soort hebben we een ras of vier. In totaal hebben we dus zo’n 160 variëteiten fruit. Geïnspireerd op het voedselbos telen we in lagen. Tussen bijvoorbeeld de appelbomen hebben we aardappels en knotwilgen staan. De wilgen bloeien een paar weken eerder dan de appelbomen. Als de wilg is uitgebloeid, kunnen de insecten zo doorschuiven naar de appelbloesem. Als je een rondje over ons bedrijf loopt, kom je een wereld aan insecten en vogels tegen.”

In de Fruittuin van West woont een groep van 15 á 20 kraaien. “Wij zien dat als positief,” zegt Wil. “Zij verjagen de buizerds, haviken en halsbandparkieten. De roofvogels hebben het gemunt op onze legkippen en vleeskippen, die vrij door de boomgaard scharrelen. De halsbandparkiet is een gevaar voor het fruit. Op hun beurt roven de kraaien regelmatig een paar kippeneieren van ons, die de kippen buiten het hok hebben gelegd. Dat is het spel dat wij met de natuur spelen.”

Inzichten
De boomgaard is een trekpleister voor stagiaires. “Toekomstige boeren kunnen hier een groot palet aan kennis en ervaring opdoen,” vertelt Wil. “Ik maak iedereen verantwoordelijk voor één fruitsoort. Zo stuur ik onze specialist blauwe bessen naar de studiedag voor professionele blauwebessentelers. De nieuwste wetenschappelijke inzichten moet hij of zij dan met mij delen. Eventuele verbeteringen gaan we dan implementeren op ons bedrijf. Behalve dat stagiaires dat hartstikke leuk vinden, kan ik de ontwikkeling van onze verschillende fruitsoorten een beetje blijven volgen.”

Serieus
Vanuit de stad komen er dagelijks honderden gezinnen naar de fruittuin om er boodschappen te doen. Op zonnige dagen waaieren er meer dan duizend volwassenen en kinderen uit in de boomgaard. Langs de bloemrijke slootkanten liggen kleine groepjes te zonnen met ijsjes en drankjes. Tussen de fruitbomen ziet Wil dat kinderen de kippen en varkens aaien: “Wij zijn heel informatief en serieus over wat we doen. De kuikens die in de boomgaard opgroeien, zijn straks de kippen in de vriezer. Dat moet elke consument gewoon weten. Sommige mensen worden daar vegetarisch of veganistisch van. Maar het werkt ook andersom: omdat ze met eigen ogen zien dat de dieren een goed leven hebben, kopen ze hier hun kippenvlees. De verwondering die mensen bij ons ervaren is dermate groot dat veel van hen besluiten om bij ons klant te worden. Als consument geven ze een vitale toekomst aan hun eigen stad.”

De kernwaarden van biodynamische landbouw.

Eet meer liefde
Eet meer verbinding
Share