Landbouw van de toekomst

De aarde doorgeven aan nieuwe generaties

Biodynamische landbouw is een holistische, ecologische en ethische benadering van landbouw, voedselproductie en -verwerking. De kernwaarden zijn gebaseerd op liefde en respect voor het leven en de opdracht van de mensheid om de aarde op een verantwoorde wijze door te geven aan volgende generaties.

Anno 1924

Nieuwe landbouwcultuur

Lang voordat de milieu- en klimaatproblematiek voor een breed publiek zichtbaar en bekend werd, is de biodynamische (BD) landbouw al in 1924 vanuit de zorg voor de aarde ontstaan. Landbouwpioniers hebben op basis van voordrachten, gegeven door wetenschapper en filosoof Rudolf Steiner, een nieuwe landbouwcultuur ontwikkeld, gestoeld op heldere normen. In de afgelopen eeuw is deze landbouwmethode geïnnoveerd tot een moderne en toekomstgerichte teeltmethode. Het is een robuust en weerbaar landbouwsysteem, dat rendabel is voor nu én later.

Stap verder dan biologisch

De biodynamische landbouwmethode heeft hogere normen dan biologische landbouw, omdat het niet alleen chemische middelen weglaat, maar uitgaat van het grotere geheel. Onze boeren en tuinders werken samen met de natuur, waarbij ze de aarde niet uitputten maar juist opbouwen en herstellen. Vanuit deze zorg voor de aarde is de biodynamische landbouw ontwikkeld tot de meest duurzame vorm van landlandbouw, met als oogst: vitale voeding van de hoogste kwaliteit. Biodynamische landbouw is geen eindpunt. Het is een continue ontwikkelingsweg naar meer biodiversiteit, dierenwelzijn en voedingskwaliteit.

Waarde creëren voor mens en aarde

Tot voor kort stelde (vanaf 2025 geldt ook een sociale norm die nu wordt ontwikkelt ) het Demeter keurmerk geen eisen stelt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar toch hebben de meeste biodynamische boeren en tuinders wel een visie op een sociale samenleving en eerlijke economie. Op hun eigen – vaak unieke en innovatieve – manier geven zij vorm aan een boerenbedrijf met waarde voor mens, plant, dier en natuur. Dat beperkt zich niet tot een bijdrage aan een mooier en schoner landschap. Ook dragen velen van hen een steentje bij aan meer samenhang van de maatschappij. De zorgboerderij is misschien wel het bekendste voorbeeld. Mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening werken volwaardig mee in de tuinbouw of veehouderij en ontwikkelen tegelijkertijd hun eigen talent. Daarnaast wordt er vaak ruimte geboden aan vrijwilligers en stagiaires om het boerenvak in de praktijk te leren. Ook consumenten vinden het fijn om verbonden te zijn met de plek waar hun voedsel vandaan komt. Met zelfpluktuinen, open dagen of huisverkoop creëren veel biodynamische bedrijven een gastvrije sfeer waarin volwassenen en kinderen zich welkom voelen.

Demeter-keurmerk

Biodynamische voeding is herkenbaar aan het internationale Demeter-keurmerk. Dit keurmerk is genoemd naar godin Demeter uit de Griekse oudheid: de godin van groei en vruchtbaarheid. Met grensverleggende normen en richtlijnen staat Demeter voor vitale voeding uit een vruchtbare aarde, die bijdraagt aan de gezondheid van mens en planeet. Demeter producten zijn te koop in natuurvoedingsspeciaalzaken, boerenmarkten en (online) boerderijwinkels.

Vitale voeding

Voeding voor lichaam en geest.

Nieuws & blogs