BD landbouwmethode leidt tot significante voordelen voor bodem, klimaat en voedingswaarde

De positieve impact van de biodynamische landbouwmethode op bodem, klimaat en voedingswaarde

Onderzoeker Jürgen Fritz van de Universiteit van Kassel presenteerde nieuwe wetenschappelijk onderzoeksresultaten, die aantonen dat de toepassing van biodynamische veldpreparaten een positieve invloed hebben op het microbioom van de planten en de voedingsinhoudstoffen. Uit dit veldonderzoek blijkt dat pompoen, dat met zowel hoornmest als hoornkiezel preparaat is behandeld, ruim twee keer zoveel antioxidanten kan bevatten als pompoen, die op dezelfde manier is geteeld maar dan zonder de toepassing van preparaten. Het gebruik van hoornkiezel preparaat verbetert tevens significant de weerstand van planten tegen stress volle omstandigheden.

In zijn voordacht presenteerde Jürgen ook een update uit het Zwitserse DOK veldonderzoek, dat al 45 jaar het verschil kwantificeert tussen gangbare teelt met alleen kunstmest, gangbare teelt met kunst- en dierlijke mest, biologische teelt met dierlijke mest en biodynamische teelt met compost en preparaten. Na 45 jaar kan er geconcludeerd worden dat de bodemstructuur van de biodynamische proefvelden veel beter is dan van de andere drie. Ten opzichte van de gangbare teelt met alleen kunstmest, bevat de biodynamische landbouwgrond 18% meer humus, 40% meer micro-organismes, 83% meer bodemactiviteit en 37% meer mineralen mobilisatie. Dit verschil kan niet alleen door het gebruik van compost worden verklaard, ook het gebruik van preparaten heeft effect gehad.

Jürgen vertelde dat een Franse onderzoeker aan boeren, die willen omschakelen naar BD, vraagt om eerst de ene helft van hun land met preparaten te behandelen en de andere helft juist nog niet: ‘Als je het verschil ziet, schakel dan om.’ Alle boeren binnen dit experiment zijn omgeschakeld naar BD. Als de bodems, die met en zonder preparaten zijn behandeld, wetenschappelijk worden vergeleken, zie je met het blote oog al het verschil in de bodemstructuur: de met preparaten behandelde bodem is luchtiger en kruimeliger. Dat is vooral relevant vanwege de snel in ernst toenemende weersextremen.

Uit het DOK onderzoek blijkt ook dat er in de biodynamische teelt 40% minder energie en olie wordt gebruikt dan in de gangbare teelt met alleen kunstmest; mede daardoor stoot het BD-perceel 55% minder CO2 uit. Met oog op klimaatverandering heeft biodynamische landbouw simpelweg het beste toekomstperspectief: planten zijn beter bestand tegen de stress, die wordt veroorzaakt door weerextremen, en er is significant meer opname van koolstof in de bodem en minder uitstoot van broeikasgassen. >> Kijk hier de voordracht van Jürgen Fritz terug vanaf 34.43 minuten. Zie hier voor het verslag wat in Ekoland is verschenen.

Het grote nieuws wat maar geen groot nieuws wil worden
Share