Eet meer vitaliteit

Op biodynamische akkerbouwbedrijf Keij en Van den Dries in Ens (Flevoland) telen ze op 80 hectare aardappels, graan, spinazie, wortels, bieten, uien, witlof en allerlei vergeten groentes. Behalve aan de gewassen geeft Krispijn van den Dries ook aandacht aan de biodiversiteit: “Alle levende organismes zorgen voor de vitaliteit van het gewas.”

Krispijn is geboren en getogen op het bedrijf waar hij nu ondernemer is. Hoewel hij de landbouwschool in Leeuwarden heeft voltooid, was het voor hem niet vanzelfsprekend om zijn vader op te volgen. “Het boerenbestaan biedt geen makkelijk en stabiel inkomen,” legt hij uit. Na omzwervingen in het buitenland en een baan als landbouwadviseur heeft hij in 2012 bewust voor het ondernemerschap gekozen: “Enerzijds houd ik van de zelfbeschikking en het kunnen experimenteren op een eigen bedrijf. Anderzijds geniet ik van het bloeien en groeien van de gewassen, het werken met de natuur en het horen van de vogels.”

Positieve energie
Biodiversiteit en vitaliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aldus Krispijn: “Ik zie de bodem met al het leven daarin als één organisme dat zorgdraagt voor de gewassen. Hoe rijker het bodemleven, hoe diverser de voedingsstoffen voor de plant en hoe vitaler de gewassen kunnen worden. Daarnaast probeer ik om tijd en aandacht aan de gewassen te geven, door regelmatig door het land te wandelen en waar te nemen. Mijn positieve energie heeft invloed op de gewasgroei, daar ben ik van overtuigd. De vitaliteit van de gewassen kun je wat mij betreft herkennen aan de volle smaak, goede geur en het stralende uiterlijk.” De productkwaliteit test Krispijn gewoon zelf: “Als we bijvoorbeeld bieten oogsten, kook ik ook altijd een maaltje voor onszelf. Deze zomer smaakten ze weer fantastisch. De fabrikant, die onze bieten verwerkt tot conserven, bevestigde onze ervaring met de woorden: ‘dit was echt top’. Zulke feed back sterkt ons in wat we doen.”

Bloemenstroken
De aarde mooier achterlaten dan hoe we haar hebben aangetroffen. Dat is wat Krispijn met de biodynamische landbouw in essentie doet: “De grond verbeteren we met een ruime vruchtwisseling, een grote diversiteit aan gewassen en de toevoer van organische stof met compost. Het landschap maken we mooier door het inzaaien van bloemenstroken en aanleggen van hagen, waarmee we insecten en vogels aantrekken. Maar een mooie aarde heeft ook sociale component. Zo hopen we dat een stagiair bij ons plezier krijgt in het boerenvak en met die levensvreugde de wereld intrekt.” Ook maakt Krispijn bewust tijd vrij voor zijn jonge gezin: “Vrijdag is papadag. Met een veeleisend boerenbedrijf is dat niet vanzelfsprekend maar ik vind dat meer boeren dat moeten doen.”

Vertrouwen
De biodynamische landbouw heeft Krispijn dichter bij zijn eigen bron gebracht: “Het heeft me zelfstandiger gemaakt. Ik trek me steeds minder aan van wat anderen van mij en mijn bedrijfsvoering vinden. Ook ben ik minder bang om te investeren en financiële risico’s te nemen. Ook met weinig geld kan ik als boer nog steeds mijn gezin van voeding voorzien. Ik heb vertrouwen in mijn eigen kunnen én vitaliteit.”

De kernwaarden van biodynamische landbouw.

Eet meer lef
Eet meer passie
Share

Categorieën

Recente berichten