Demeter-wijnbouwers beschouwen hun wijngaarden als ecosystemen, als een levende organisme. In plaats van een monocultuur wordt gestreefd naar de grootst mogelijke diversiteit van planten en insecten om een evenwichtige en stabiele omgeving voor de wijnstokken te creëren. Hun werk wordt gekenmerkt door het geven van aandacht en het nemen van verantwoordelijkheid, niet alleen voor de wijnen van goede kwaliteit, maar ook voor het behoud van het ecosysteem als geheel.
Wijn
Meer geven dan nemen
Demeter wijnbouw is veel meer dan het weglaten van chemische synthetische pesticiden. In feite geeft de wijnboer meer terug aan de wijngaard dan hij ervan wegneemt met de oogst. Met biodynamische preparaten ondersteunt hij de levensprocessen in de grond en van de plant. De wijnstokken volgen de loop van de zon in hun groei. Biodynamische wijnbouwers volgen daarom het ritme van de seizoenen bij het snoeien, het toepassen van de preparaten en het oogsten van de druiven, waardoor de wijnstokken optimaal ondersteund worden in hun natuurlijke groei. Kwaliteit is voor de wijnbouwers belangrijker dan kwantiteit.
Terroir
Een vruchtbare bodem is de basis van elke biodynamische wijngaard. Met dierlijke mest en compost zorgen ze ervoor dat het bodemleven en de humuslaag continu toenemen, zodat hun wijngaard zowel droogte als zware regenval beter kan weerstaan. Dit alles draagt bij aan de expressie van terroir (de unieke kwaliteit die voortkomt uit de bodemsoort en het lokale microklimaat) en aroma in wijn.
Preparatengebruik in de gangbare wijnteelt
Er zijn inmiddels zo’n 200 gangbaar werkende wijnbouwers in Frankrijk die de in de bd landbouw ontwikkelde preparaten toepassen omdat ze zien dat het een positief effect heeft op groei en afrijping van de druiven.
Demeter wijn
Biodynamische wijn is te koop in (online) natuurvoedingsspeciaalzaken, zoals Odin, Ekoplaza, Hofweb en De Gimsel en de supermarkten aangesloten zie bij Superunie
Herkenbaar aan het Demeter keurmerk