Onderzoek

Biodynamisch onderzoek

Onderzoek in biodynamische landbouw en voedsel vindt zowel op wetenschappelijk als op praktisch niveau plaats. Biodynamische boeren en onderzoekers werken vaak samen aan de voortdurende ontwikkeling van biodynamische landbouw, in lijn met de uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd. Elk jaar biedt de afdeling Landbouw van het Goetheanum een platform voor deze uitwisseling op de Internationale Landbouwconferentie.

Louis Bolk Instituut
In Nederland is het Louis Bolk Instituut het kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Sinds hun oprichting in 1978 leveren zij een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de biologische en biodynamische landbouw. Het Louis Bolk Instituut ontwikkelt en verspreidt wetenschappelijke kennis ter bevordering van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Met praktijkgericht onderzoek en advies dragen zij bij aan gezonde bodems, planten, dieren en mensen in hun onderlinge samenhang. Meer info: www.louisbolk.nl.

Onderzoek naar Demeter melk
De Universiteit Maastricht, het Zwitserse Paracelsus Ziekenhuis en het Louis Bolk Instituut deden een gezamenlijk onderzoek bij moeders die tijdens de borstvoeding melk gebruikten. Bij moeders die biodynamische zuivel namen, werden in de moedermelk opvallend méér gunstige vetzuren (zoals rumenzuur en trans-vacceenzuur) gevonden. Bovendien bevatte die moedermelk minder ongunstige transvetzuren (zoals elaïdinezuur) dan bij moeder die gangbare melk gebruikten.

Onderzoek naar Demeter bodembeheer
Biodynamisch bodembeheer zorgt voor een continu groeiende humuslaag. Door een goede bodemstructuur zijn bodems op bd bedrijven beter in staat om water vast te houden bij droogte en af te voeren bij heftige regenval. Juist bij weersextremen scoort de bd landbouw beter. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat al meer dan twintig jaar de verschillen tussen conventionele, biologische en biodynamische gewassen onderzoekt. Omdat grote hoeveelheden CO2 in de humus worden gebonden, helpt een opbouw van de humuslaag om het broeikaseffect af te remmen.

Demeter Voorwaarden

Nieuws & blogs