‘Seed matters’ congres met Vandana Shiva

Zaterdag 1 juni, Antropia

‘Seed matters’ congres met Vandana Shiva

“We receive our seeds from nature and our ancestors. We have a duty to save and share them, and hand them over to future generations in their richness, integrity, and diversity.”

Vandana Shiva

Er speelt veel op het gebied van ons zaaizaad. De soortenrijkdom op de rassenlijsten is de afgelopen decennia kleiner en kleiner geworden. Zaadfirma’s worden overgenomen door chemische concerns die ook landbouwgif en medicijnen produceren. Patentvrij en gentechvrij zaadgoed staat steeds verder onder druk. En nu ook Europa dreigt te kiezen voor een laagdrempelige toelating van gentechvoedsel is het de vraag wat we hier als telers, veredelaars en onderzoekers tegenover kunnen zetten. En hoe we de markt en de consument in onze keus voor gentechvrije biologische zaden kunnen meenemen?

In dit congres praten we je bij over de huidige stand van zaken in Den Haag en Brussel als het gaat om etiketteringsplicht, over afspraken over het voorkomen van besmetting op het veld en over de rol van patenten die kleine veredelingsbedrijven buiten spel zet.

Maar naast de bedreigingen gaat dit congres ook juist over mogelijkheden. Welke kansrijke initiatieven met bv zaadvaste rassen zijn al opgestart? En wat zijn de ervaringen van boeren die hiermee werken?

Met in ons midden de wereldberoemde Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva. Zij creëerde met Navdanya in India de ‘gardens of hope ‘talloze variëteiten van o.a. rijst. Wat kunnen we leren van haar ervaringen in de strijd tegen monopolisering van zaadgoed en voor het behoud van agrobiodiversiteit?

Met dank aan onze sponsoren en mede in het kader van 100 jarig jubileum van de biodynamische landbouw, bieden wij een dag vol inspiratie en kennisuitwisseling voor iedereen die betrokken is bij behoud van een grote variëteit aan zaadgoed geschikt voor de biologische  en agro-ecologische landbouw. Omdat zaadgoed ons cultureel erfgoed is en de bron van ons bestaan. Dat is iets anders dan zaadgoed waarbij natuurlijke eigenschappen middels een technische ingreep worden gepatenteerd door multinationals in agrochemie en zaadgoed.

Seed Matters!

Tickets 40 euro inclusief biologische lunch.

 

programma en kaarten

 

Programma

 

9.30 inloop met koffie/thee

 

10.00 Opening

 

10.10 – 10.40 Michel Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de UvA. Onze landbouw moet radicaal veranderen. Wat kan technologische of holistische plantenveredeling ons opleveren? Overdenkingen van een plantenbiotechnoloog met een warm hart voor biodynamische landbouw.

 

10.40 – 11.35 Dr. Vandana Shiva vertelt over haar strijd tegen de agrochemische landbouw in India. Wat zijn haar lessons learned?  En kan haar ‘Navdanya’ project  ook een inspiratie vormen voor ons land?

 

11.35- 11.45 Korte pauze

 

11.45 -12.30 Vier beknopte inleidingen op de belangrijkste thema’s waar in de middag groepsgewijs over kan worden gesproken.

 

De politiek

Marian Blom (Bionext / IFOAM) .Wat gebeurt er in Brussel en Den Haag? Over patenten, etikettering en een gentechvrije bio-sector.

 

De sector

Theo Boon, Odin en Edith Lammerts van Bueren, emeritus hoogleraar biologische veredeling. Hoe pakken we het probleem bij de wortel aan? Een project vanuit het fonds New definitions (IONA, Claudy Jongstra, Odin) als voorbeeld van kansrijke ontwikkelings-programma’s voor biologisch zaadgoed.

 

 

De praktijk (1)

Witlofteler Leen Jan Reedijk van Nieuw Bonaventura en Greet Lambrecht van de Vlaamse boerderij Akelei. Wat maakt het werken met zaadvaste rassen de moeite waard?

 

De praktijk (2)

Jos Jeuken van GAOS en ervaringsdeskundige René Groenen vertellen met tal van praktische tips over hoe je kunt leren werken met zaadvaste rassen.

 

12.30 -13.15 biologische lunch

 

13.15- 14.15  Groepsgesprekken over de thema’s van en met de inleiders.

Ook kunnen kleinere groepen over deelonderwerpen worden gevormd.

 

14.15- 15.15 Terugkoppeling en uitwisseling

 

15.30- 15.45 Closing remarks Vandana Shiva

 

Dagvoorzitter: Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter

 

NB Op zondagmiddag 2 juni is er in de Meerpaal in Dronten een middagprogramma met film en discussie met Vandana Shiva over de dieperliggende maatschappelijke vraagstukken die ten grondslag liggen aan de overheersing van de industriële landbouw, waaronder kolonialisme, sociale- en genderongelijkheid, verlies aan democratie en voedselsoevereiniteit en de negatieve gevolgen monopolisering in de voedselketen voor klimaat en biodiversiteit.

 

Hoofdsponsor:

NaNa Bio

 

Overige sponsoren:

BD Totaal

De Bolster

Bonaventura

De BD Vereniging

Herenboeren Nederland

New Definitions

Stichting Demeter

Odin

 

Meer info: Bert van Ruitenbeek [email protected] 0620731016

Vrede op de Aarde, begint in onze Aarde
100 jaar impulsen voor een levende landbouwcultuur in woord en beeld
Share